Macedonian Human Rights Movement International

2017 NEWS ARCHIVES

Macedonian Association "Ilinden" Tirana: Announcement - Condemnation for the resolution of the European Parliament
Macedonian Association "Ilinden" Tirana: Announcement - Condemnation for the resolution of the European Parliament
Macedonian Association "Ilinden" Tirana condemns Progress Report on Albania's membership in the European Union, adopted by the European Parliament, where a proposal of Bulgarian MEPs Andrey Kovachev and Angel Dzambaski ask that Macedonian in areas Golo Brdo, Gora, Mala and Prespa to be declared as Bulgarians and recommend to ...
Добиена уште една битка во ЕП против обидот за негирање на Македонците во Преспа, Голо Брдо и Гора
Добиена уште една битка во ЕП против обидот за негирање на Македонците во Преспа, Голо Брдо и Гора
Позиција на ОМО "Илинден" - ПИРИН во врска со платформата на албанските партии изработена во Тирана
Позиција на ОМО "Илинден" - ПИРИН во врска со платформата на албанските партии изработена во Тирана
Како партија која заштитува правата на македонското малцинство во Бугарија ние секогаш сме подржувале унапредување прават на малцинствата, но ништо од тоа што се бара во платформата на Албанските партии во Македонија нема никаква врска со правата на малцинствата, правата на човекот или демократијата. ...
US Congressman Calls for Partition of Macedonia - MHRMI Demands his Resignation and Reprimand, Calls for Support for Macedonia from President Trump
US Congressman Calls for Partition of Macedonia - MHRMI Demands his Resignation and Reprimand, Calls for Support for Macedonia from President Trump
As if the first partition of Macedonia wasn't enough, US Congressman Dana Rohrabacher decided to call for the further partition of Macedonia, saying "I am sorry to say but it is not a state. Kosovars and Albanians in Macedonia should become part of Kosovo. The other part of Macedonia should become part of Bulgaria, or whatever country they allege to belong.” The country that Macedonians belong to, Mr.
Македонско друштво "Илинден" - Тирана го осудува тврдењето на Друштвото за бугарско-албанско пријателство дека во Албанија живеат Бугари
Македонско друштво "Илинден" - Тирана го осудува тврдењето на Друштвото за бугарско-албанско пријателство дека во Албанија живеат Бугари
Македонско друштво "Илинден" - Тирана го осудува тврдењето на Друштвото за бугарско-албанско пријателство од Корча. Категорично ги негираме тврдењата на Друштвото за бугарско-албанско пријателство дека во Албанија живеат Бугари. ...
Благодарници "Илинден” по повод осумгодишнината од основањето на Mакедонско друштво "Илинден" - Тирана
Благодарници "Илинден” по повод осумгодишнината од основањето на Mакедонско друштво "Илинден" - Тирана
Претседателот на Mакедонско друштво "Илинден” - Tирана г-дин Никола Ѓурѓај, по повод осумгодишнината од основањето и плодната работа на друштвото, донесе одлука да додели Благодарници "Илинден”.
The new February 2017 - April 2017 edition of "Ilinden"
The new February 2017 - April 2017 edition of "Ilinden"
Македонското друштво "Илинден” - Тирана го осудува барањето на Бугарија за признавање на бугарско малцинство во Република Албанија
Македонското друштво "Илинден” - Тирана го осудува барањето на Бугарија за признавање на бугарско малцинство во Република Албанија
Македонско друштво "Илинден” - Тирана го осудува барањето на бугарските европратеници Андреј Ковачев и Ангел Џамбаски во ЕП за признавање на бугарско малцинство во Република Албанија.
Human Rights Watch Declines to Denounce Name Negotiations as Attack on Macedonia's Most Basic of Rights
Human Rights Watch Declines to Denounce Name Negotiations as Attack on Macedonia's Most Basic of Rights
Despite requests by Macedonian Human Rights Movement International that Human Rights Watch (HRW) - as one of the world's most influential human rights organizations - denounce the UN-sponsored name negotiations aimed at changing Macedonia's name, HRW has declined. The reason given by Benjamin Ward, Deputy Director of HRW's Europe ...
Македонско друштво "Илинден”, Tирана - Излезе од печат разгледница со народни носии на Македонците од Албанија
Македонско друштво "Илинден”, Tирана - Излезе од печат разгледница со народни носии на Македонците од Албанија
Ве известуваме дека излезе од печат разгледница со народни носии на Македонците од Албанија, благодарение на финансиската помош на Македонското меѓународно движење за човекови права (ММДЧП) со седиште во Торонто, Канада.