Macedonian Human Rights Movement International
Zapadnite novinari se souchesnici vo ubistvo
Op-ed

Западните новинари се соучесници во убиство


Како можат водителите на вестите на западните телевизии да седат на нивните столчиња, со сериозни лица, без израз на каење, и да емитуваат вести кои овозможуваат неконтролирано кршење на човековите права и величање на масовни убиства?

Дали се зли, себични или просто - глупави?

Кога известуваат дека земја извршила тепих-бомбардирање на цивили, при што речиси половина од убиените се деца, следните зборови што ќе излезат од устите на новинарите не смее да бидат дека земјата што врши геноцид „има право да се брани“.

Никој не е толку глупав.

Западните новинари ги следат наредбите што им ги даваат нивните газди и се спремни да се прават намерно слепи за да ја протуркаат нивната пристрасна, расистичка агенда, а во интерес на своите кариери.

Тие се себични, што води до зли постапки - па вие самите извлечете заклучок какви се.

За работите да бидат уште полоши, тие се дават во пофалби од јавноста затоа што стојат „во одбрана на моралот, демократијата и човековите права“, додека глумат понизност со тенко прекриена, но сепак сеприсутна, аура на самобендисаност.

Да, гневен сум.

И да се исправам, јавноста е таа која е глупава.

Уште по-безобразно, многу западни новинари и сопственици на медиумски компании, кои делат верска или етничка припадност со угнетените, го оставаат својот сопствен народ на цедило за да ги извршуваат империјалистичките западни агенди, во интерес на профитот.

Имам конкретни луѓе на ум, но оставам вие самите да донесете заклучоци.

Во мојата етничка група има западни медиумски платеници, и тука повторно ќе оставам да донесете свои заклучоци на кого мислам. Ние сме цел на широк спектар на западни тактики против човековите права, и ги искусивме сите, вклучувајќи масовни убиства, протерување, присилна асимилација и систематско кршење на човековите права.

Кога името на вашата земја е насилно сменето (од Западот, кој ги помага и поттикнува вашите угнетувачи, се разбира) со цел да се искорени вашиот идентитет, култура и историја - како што слободно и гордо кажуваат вашите угнетувачи - следните зборови од устите на западните новинари не смее да биде дека е постигнато „решение на дипломатски спор“.

Напаѓањето на мирни демонстранти од страна на полициски специјалци не смее да доведе до тоа западните медиуми да сочувствуваат со полицијата и да ги осудуваат демонстрантите. Апсењето и секојдневното тепање на неистомисленици во затворите - само затоа што биле гласни и критични - не смее да води до тоа неистомислениците да се нарекуваат „националисти“. Терористите кои започнаа граѓанска војна во земјата и извршија убиства со јавно декларирана цел да уништат една етничка група (со западна поддршка, се разбира), не смее да бидат етикетирани како „бранители на човековите права“.

Кога вашата етничка група и вашето семејство се бомбардирани од Западот по Втората светска војна (и покрај тоа што биле западни сојузници во двете светски војни), бидејќи Западот одбра да им помогне на фашистите кои сакаат да ја убијат вашата етничка група, западните новинари не смее тоа да го наречат „одбрана на демократијата“.

Западот избира кои етнички групи се потрошна роба. Тие одлучуваат кој ќе има човекови права и натчовечки права, а кој нема да има никакви права. Но, западните медиумски компании и новинарите не мора да ги следат наредбите. Тие самите избираат без поговор да ги следат наредбите, без разлика на последиците за угнетените. Тие би можеле да заземат став во одбрана на човековите права - и вистинскиот живот - така што ќе известуваат за вистината, ќе даваат откази во знак на протест и ќе ја разоткријат корупцијата во нивната индустрија. Да станат вистински бранители на човековите права. А и нивната себичност би била задоволена, бидејќи и таму може да се има профит.

Но, тие избираат да бидат соучесници во убиство. Тоа ги прави зли.

Бил Николов, претседател
Македонско меѓународно движење за човекови права
twitter.com/billnicholov