Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
 

ММДЧП - Соопштение за медиумите

ММДЧП го осудува нападот врз активист за малцински права во Грција за време на емисија во живо

2 март, 2009

Read this page in English

Отпечати ја страницата

SEEMO Македонско меѓународно движење за човекови права - Соопштение за медиумите

Торонто, Канада - ММДЧП и' се придружува на Организацијата на медиуми во Југоисточна Европа која што бара да се осуди нападот врз активистот за турски малцински права, Абдулхалим Деде, за време на телевизиска емисија во живо на 19 февруари, 2009 година.

Грција енергично одрекува постоење на било какви етнички малцинства на својата територија и настојува да ги задуши сите повици за подржување на човековите права. Едноставно покренување на прашање за човекови права, а особено за македонското малцинство, предизвикува скандалозно реагирање на грчки граѓани и политичари.

Грчкиот државно-спонзориран расизам вклучува јавен повик од грчки политичари за смрт на членови од партијата на македонското малцинство Виножито, грчката армија влегува во села населени со етнички Македонци, апсејќи неколку жители, и покренување на тужби за предавство против портпаролот на Грчкиот хелсиншки комитет, Панајот Димитрас, поради заштита на малцински права.

ММДЧП бара од меѓународната заедница и особено од Европската Унија, конечно да ја земе Грција на одговорност заради прогонувањето на нејзините етнички малцинства и да ја присили државата да ги прифати сите пресуди кои што се донесени против неа од страна на Европскиот суд за човекови права.

###

Македонското меѓународно движење за човекови права (ММДЧП) активно работи на прашањата за човековите права на Македонците и другите обесправени народи од 1986 година. За повеќе информации, посетете го сајтот www.mhrmi.org, или контактирајте го ММДЧП на телефон 1-416-850-7125, или на е-маил: info@mhrmi.org.

 
Join Us Videos Follow Us

ACT NOW and SHARE

Macedonian newspaper
in Albania

Proudly supported by MHRMI

MHRMI needs your support

Can you spare a dollar a day for Macedonian human rights?
The Macedonian human rights movement in all parts of Macedonia is stronger and showing more potential than ever, but we need your help to continue our progress. Get involved. Volunteer. Donate. Join the MHRMI Dollar a Day fund and make a difference.

You can make a difference for Macedonians struggling to achieve their human rights. Please do it today. Thank you for your support.

Search the Web
Search the MHRMI Archives
 
© 1997-2018 Macedonian Human Rights Movement International - All Rights Reserved.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting