Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
 

Инциденти во леринско – приведени Македонци

13 октомври, 2008

Read this page in English

Отпечати ја страницата

Припадници на грчката армија Извор: МакФакс

Еден Македонец е повреден, а четворица се приведени, во инцидент што денеска се случи во леринско, откако локалното население се обидело да спречи вежба на грчката армија.

Веста вечерва ја јави скопската телевизија А1, повикувајќи се на изјави на локалното население од селата во околината на Лерин, во егејскиот дел на Македонија.

Откако пред десетина дена, грчката армија на барање на локалното население го напушти времениот камп во близина на селото Забрдени, денеска грчки воени сили повторно пристигнале во реонот.

Локалното население се обидело да ги попречи војниците да вршат вежбовни активности во близина на селото, по што интервенирале специјални сили на грчката полиција.

„Зимаа луѓе за да ги носат во затвор. Четворица имаме до сега, а до ноќта сигурно ќе земат и други”, изјави македонец од леринско за А1.

Според истиот извор, локалното македонско население се уште се наоѓа на приодот кон кампот на грчката армија.

За активностите на грчката војска и полиција не биле информирани населението, ниту локалните пратеници, кои што минатата недела во грчкиот парламент побарале војската да не го вознемирува жителите од овој дел од Грција.

 
Join Us Videos Follow Us

ACT NOW and SHARE

Macedonian newspaper
in Albania

Proudly supported by MHRMI

MHRMI needs your support

Can you spare a dollar a day for Macedonian human rights?
The Macedonian human rights movement in all parts of Macedonia is stronger and showing more potential than ever, but we need your help to continue our progress. Get involved. Volunteer. Donate. Join the MHRMI Dollar a Day fund and make a difference.

You can make a difference for Macedonians struggling to achieve their human rights. Please do it today. Thank you for your support.

Search the Web
Search the MHRMI Archives
 
© 1997-2018 Macedonian Human Rights Movement International - All Rights Reserved.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting