Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
 

Македонци протестирале против грчки воени вежби

1 октомври, 2008

Read this page in English

Отпечати ја страницата

Село Овчарани Извор: МакФакс

Триесетина Македонци од селото Овчарани, во Егејска Македонија, протестирале пред воен полигон на грчката армија во селото Забрдени, барајќи војската да се повлече од нивната околија.

Македонците синоќа нешто пред 20 часот, со своите автомобили го попречиле патот на грчки воен конвој од четири возила и го попречиле нивното распоредување до местото на грчката воена вежба.

По ова на местото на инцидентот се појавила полицијата и јавен обвинител. Тие преговарале со демонстрантите до доцна после полноќ, а по разговорите демонстрантите мирно се разишле.

Денеска македонското месно население повторно на ист начин го искажало своето незадоволство од заплашувањето на грчките армиски сили преку нивните воени вежби кои се одржуваа на полигони веднаш до околните места населени со Македонци.

На воениот полигон биле испратени три одреди на специјалци на грчкото МВР со цел да го спречат вчерашното навлегување на демонстрантите во полигонот кај што биле воените вежби.

 
Join Us Videos Follow Us

ACT NOW and SHARE

Macedonian newspaper
in Albania

Proudly supported by MHRMI

MHRMI needs your support

Can you spare a dollar a day for Macedonian human rights?
The Macedonian human rights movement in all parts of Macedonia is stronger and showing more potential than ever, but we need your help to continue our progress. Get involved. Volunteer. Donate. Join the MHRMI Dollar a Day fund and make a difference.

You can make a difference for Macedonians struggling to achieve their human rights. Please do it today. Thank you for your support.

Search the Web
Search the MHRMI Archives
 
© 1997-2018 Macedonian Human Rights Movement International - All Rights Reserved.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting