Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
 


ММДЧП - Соопштение за медиумите

ММДЧП ја повикува меѓународната заедница да го признае македонското уставно име

23 март, 2008

Read this page in English

Отпечати ја страницата

Call me by my name Македонско меѓународно движење за човекови права - Соопштение за медиумите

Торонто, Канада, 23 март, 2008 - Македонското меѓународно движење за човекови права (ММДЧП) бара од меѓународната заедница да ја признае Македонија под своето уставно име и еднаш за секогаш да стави крај на оваа бесмислена дебата со Грција.

Грција се заканува со вето за македонскиот влез во НАТО поради тоа што се спротивставува со македонското уставно име. Сепак, многу држави-членки го подржуваат македонскиот прием во НАТО, заради потребата од стабилизација на државата и регионот, особено после прогласувањето на независност на Косово.

Спорот со името е наметнат од Грција со намера да се оттргне вниманието од третманот што го има кон своето големо македонско малцинство.

Едноставно кажано, ниту една нација нема право да именува друга. Преку 120 држави, вклучувајќи ги САД, Канада, Велика Британија, Русија и Кина, веќе ја имаат признато Македонија под нејзиното уставно име.

“Со оглед на тоа што Грција со нејзината можност за вето не попушта да го држи во заложништво НАТО, меѓународната заедница мора да покаже дека нема да дозволи да биде заробена со грчката ксенофобичност. Неодложно признавање на македонското уставно име би обезбедило стабилност во регионот кој што е повторно на работ на експлозија“, изјави претседателот на ММДЧП, Бил Николов.

###

Македонското меѓународно движење за човекови права (ММДЧП) активно работи на прашањата за човековите права на Македонците и другите обесправени народи од 1986 година. За повеќе информации, посетете го сајтот www.mhrmi.org, или контактирајте го ММДЧП на телефон 1-416-850-7125, или на е-маил: info@mhrmi.org.

 
Join Us Videos Follow Us

ACT NOW and SHARE

Macedonian newspaper
in Albania

Proudly supported by MHRMI

MHRMI needs your support

Can you spare a dollar a day for Macedonian human rights?
The Macedonian human rights movement in all parts of Macedonia is stronger and showing more potential than ever, but we need your help to continue our progress. Get involved. Volunteer. Donate. Join the MHRMI Dollar a Day fund and make a difference.

You can make a difference for Macedonians struggling to achieve their human rights. Please do it today. Thank you for your support.

Search the Web
Search the MHRMI Archives
 
© 1997-2018 Macedonian Human Rights Movement International - All Rights Reserved.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting