Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
 


ММДЧП - Соопштение за медиумите

НАТО мора да ја казни Грција
заради заканата да го блокира влезот на Македонија


3 март, 2008

Read this page in English

Отпечати ја страницата

Македонија во НАТО Македонско меѓународно движење за човекови права - Соопштение за медиумите

Торонто, Канада – Грција се заканува дека ќе го блокира македонскиот прием во НАТО поради неприфаќање на македонското уставно име. Според грчкиот премиер Костас Караманлис, “без решение, нема покана“.

Ова е уште еден пример за безобѕирно грчко непријателство спрема Македонија. Грција се спротивставува на името на Република Македонија со цел да продолжи со политиката на непризнавање и прогонство на нејзиното големо македонско малцинство.

Како и да е, последиците од грчкото ирационално однесување нема да ги почувствува само Македонија, туку и Европската Унија, НАТО и целиот регион. Останатите држави-членки го подржуваат влезот на Македонија во НАТО, со кој што ќе се обезбеди стабилизација на земјата и на регионот, особено по прогласувањето на независноста на Косово.

Претседателот на Македонското меѓународно движење за човекови права, Бил Николов, изјави: “Наместо да се убедува Грција да не ги реализира нејзините закани, останатите НАТО членки мораат да ја предупредат Грција за последиците од нејзините националистички и ксенофобични потези. Го повикуваме НАТО веднаш да се изјасни кои чекори ќе ги преземе доколку Грција го блокира зачленувањето на Македонија.

###

Македонското меѓународно движење за човекови права (ММДЧП) активно работи на прашањата за човековите права на Македонците и другите обесправени народи од 1986 година. Нејзината главна цел е да се борат за сите основни човекови и национални права, вклучувајќи го правото за слобода на говор и здружување, и да ги подржат демократските начела за сите етнички Македонци и други обесправени народи. За повеќе информации, ве молиме контактирајте го ММДЧП на телефон 1-416-850-7125, или на е-маил: info@mhrmi.org.

 
Join Us Videos Follow Us

ACT NOW and SHARE

Macedonian newspaper
in Albania

Proudly supported by MHRMI

MHRMI needs your support

Can you spare a dollar a day for Macedonian human rights?
The Macedonian human rights movement in all parts of Macedonia is stronger and showing more potential than ever, but we need your help to continue our progress. Get involved. Volunteer. Donate. Join the MHRMI Dollar a Day fund and make a difference.

You can make a difference for Macedonians struggling to achieve their human rights. Please do it today. Thank you for your support.

Search the Web
Search the MHRMI Archives
 
© 1997-2018 Macedonian Human Rights Movement International - All Rights Reserved.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting