Macedonian Human Rights Movement International
Our Name Is Macedonia

Македонците во Албанија ја осудуваат провокацијата од Бугарската академија на науките


Македонското здружение „Илинден“ - Тирана и Македонците од Албанија остро ја осудуваат последната провокација од Бугарската академија на науките кои македонскиот јазик го нарекуваат „дијалект на бугарскиот јазик“.

Македонците не се Бугари, а македонскиот јазик не е дијалект на бугарскиот јазик! Македонското здружение „Илинден“ - Тирана остро го осудува ставот на Бугарската академија на науките, како одговор на Декларацијата за македонски јазик издадена од Македонската академија на науките и уметностите на 3 декември и нејзините тврдења дека „македонскиот јазик е постои“ и дека„ македонскиот јазик е дијалект на бугарскиот јазик “!

Со своите барања, Бугарија потврдува дека не го заслужува своето место во Европската унија и всушност станува збор за искажување непотребно срамен став. Однесувањето на Софија кон Македонците е доказ за националистички тенденции на бугарската политика уште од1878 година ивремето на Сан Стефано. Да бидат работите уште поиронични, Софија денес тврди дека „се бори“ против руското влијание во Бугарија, заборавајќи дека вештачката држава Бугарија и Санстефанска Бугарија биле всушност руски производи!

Македонците во Албанија отсекогаш биле Македонци. Македонците во Албанија никогаш нема да станат Бугари!

Македонско здружение „Илинден“ - Тирана
Претседателот Никола Ѓурѓај