Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
 

Соопштение за медиумите

АМКЧП и ММДЧП го осудуваат продолжувањето на праксата етнички Македонци да се ставаат на црни листи

23 декември, 2009

Read this page in English

Отпечати ја страницата

Border Crossing Македонско меѓународно движење за човекови права (ММДЧП) / Австралиско-Македонски комитет за човекови права (АМКЧП) - Соопштение за медиумите

Мелбурн, Австралија и Торонто, Канада - Грција продолжува да црната листа на Македонци, кои се се активни во организации за човекови права во странство или кои се политички бегалци *. Последниот инцидент се случи на пријавени 19 Декември 2009 година, кога граѓанин на Република Македонија, Никола Костурски, член на Здружението на децата бегалци (Detsa Begaltsi) во Битола, е одбиен влез, бидејќи тој "е лице за кого сигнал е издадена за целите на одбивање на влез "и е" во националниот регистар ".

Грција е blacklisting на етничките Македонци влијае на граѓаните на Канада, Австралија, САД, и многу Западноевропските земји.

ММДЧП и AMHRC побара од владите на овие земји, меѓу другите, за заштита на правата на граѓаните и побарувачка од Грција дека оваа практика престана да биде веднаш или ќе се соочи реперкусии. Понатаму, бараме дека Грција бидат принудени да се обезбеди причина зошто одредени поединци се одбие влез во Грција и зошто црната листа ги содржи само припадниците на етничките малцинства.

ММДЧП и AMHRC повик за Македонците во странство да се јавите на нашите организации, доколку тие се негираше влез во Грција, или имаат искусни дискриминација од страна на грчки или консулства амбасади ширум светот.

* Оваа година се одбележува 61.-годишнината од евакуацијата од страна на Меѓународниот Црвен Крст на 28.000 македонски деца (Detsa Begaltsi), на возраст од 2-14, за време на грчката граѓанска војна. Тие потоа беа одземени на нивната грчко државјанство и се постојано негираше влез во Грција само затоа што тврдат нивните македонски етнички идентитет. Тие беа исклучени од законот од 1982 година дека е дозволено слободно враќање на политичките бегалци кои се "грчки од родот".

###

Македонското меѓународно движење за човекови права (ММДЧП) активно работи на прашањата за човековите права на Македонците и другите обесправени народи од 1986 година. За повеќе информации, посетете го сајтот
www.mhrmi.org, или контактирајте го ММДЧП на телефон 1-416-850-7125, или на е-маил: info@mhrmi.org.

Формиран во 1984, Австралиско-Македонскиот комитет за човекови права (АМКЧП) работи на остварување на човековите права за Македонците и останатите угнетени малцинства. За повеќе информации, посетете ја страницата www.macedonianhr.org.au, или контактирајте го АМКЧП на телефон +61 3 9460 2910, или на е-маил: mail@macedonianhr.org.au.

 
Join Us Videos Follow Us

ACT NOW and SHARE

Macedonian newspaper
in Albania

Proudly supported by MHRMI

MHRMI needs your support

Can you spare a dollar a day for Macedonian human rights?
The Macedonian human rights movement in all parts of Macedonia is stronger and showing more potential than ever, but we need your help to continue our progress. Get involved. Volunteer. Donate. Join the MHRMI Dollar a Day fund and make a difference.

You can make a difference for Macedonians struggling to achieve their human rights. Please do it today. Thank you for your support.

Search the Web
Search the MHRMI Archives
 
© 1997-2018 Macedonian Human Rights Movement International - All Rights Reserved.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting