Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
 


Македонци нападнати во Грција

10 мај, 2008

Отпечати ја страницата

граничниот премин Богородица Тројца македонски државјани биле малтретирани и нападнати од поголема група Грци во околината на градот Лариса.

Македонските државјани, кои со товарно возило биле на пат во Грција, инцидентот го пријавиле во полициската станица на граничниот премин Богородица, соопшти денеска полицијата.

Според изјавите на И.Ш., Ј.Ѓ. и М.К., сите од Богданци, тие во петокот пред градот Лариса од група од 40 до 50 грчки државјани, кои одржувале јавен собир, биле насилно запрени, а потоа и малтретирани.

На И.Ш. од кабината на возилото со велешки регистерски таблички му било одземено македонско знаме и фрлено на земја.

Македонскиот државјанин со сила бил натеран од возилото да ги отстрани сите налепници и лепенки на кои бил содржан знакот МК.

Откако се обидел да изреагира кога било фрлено знамето, бил физички нападнат и удиран во пределот на слабината.

Тоа се случувало во присуство на четири до пет грчки полицајци, кои рамнодушно го следеле инцидентот и не презеле какви и да е мерки, со цел насобраните да бидат спречени, соопшти македонското Министерство за внатрешни работи.

 
Join Us Videos Follow Us

ACT NOW and SHARE

Macedonian newspaper
in Albania

Proudly supported by MHRMI

MHRMI needs your support

Can you spare a dollar a day for Macedonian human rights?
The Macedonian human rights movement in all parts of Macedonia is stronger and showing more potential than ever, but we need your help to continue our progress. Get involved. Volunteer. Donate. Join the MHRMI Dollar a Day fund and make a difference.

You can make a difference for Macedonians struggling to achieve their human rights. Please do it today. Thank you for your support.

Search the Web
Search the MHRMI Archives
 
© 1997-2018 Macedonian Human Rights Movement International - All Rights Reserved.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting