Macedonian Human Rights Movement International
Proud Macedonians in Pirin Macedonia

ЕФА повикува на почитување и признавање на македонското малцинство во Бугарија


https://www.e-f-a.org/2019/11/18/efa-calls-for-respect-and-recognition-for-macedonian-minority-in-bulgaria/

Европската слободна алијанса ја повикува бугарската влада, како и локалните и регионалните власти да обезбедат почитување и признавање за македонското национално малцинство во земјата. Наводните прекршувања на основните права и зголемувањето на случаите при употреба на говор на омраза и заплашувања против оваа заедница мора да бидат решени.

ЕФА исто така ја потсетува Европската комисија за својата должност да обезбеди почитување на правата на малцинствата во Бугарија и на други места во ЕУ бидејќи е гарант на Европската повелба за основни права.

Институциите на ЕУ мора да преземат институционална и политичка акција за да престанат со говорот на омраза и кршењето на основните права врз македонското малцинство во Бугарија и да гарантираат обновување на правата на европските граѓани кои припаѓаат на малцинствата.

Како европска политичка партија, ЕФА ќе продолжи да бара институциите на ЕУ, земјите-членки и локалните и регионалните власти да делуваат одговорно и да обезбедат заштита на различностите и малцинствата.

ОМО „Илинден“-Пирин, политичка партија што го претставува македонското малцинство во Бугарија и членка на ЕФА, ја осуди неодамнешната кампања во бугарските медиуми, тврдејќи дека македонската нација, јазик и култура „не постојат“ и дека постои нема такво малцинство во земјата.

Исто така, ОМО „Илинден“-Пирин го осуди „судскиот и полицискиот прогон“ против македонските невладини организации (невладини организации) за заштита на основните права, како и на нивните членови, за да ги спречи да ги извршуваат своите активности.

За ЕФА, дискриминацијата и репресијата не се прифатливи никогаш и смета дека бугарските власти треба да ги препознаат и заштитат малцинствата во земјата.