Macedonian Human Rights Movement International
Преставници од "Виножито" и ОМО "Илинден" - ПИРИН во посета на Австралија

Triple Z Стојко Стојков, член на раководството на ОМО "Илинден" - ПИРИН, изјавил дека не е далеку времето кога Бугарија сама ќе побара регистрирање на политичката партија затоа што непризнавањето им се враќа како "бумеранг" врз нивниот "демократски систем". Свеста кај Македонците во Бугарија е чиста македонска и сплотувањето е на многу високо ниво. Митот на Бугарија дека Македонците се Бугари одамна е урнат во Пиринска Македонија.

Стојков ова го кажал за македонската радио програма "Трипл Зет", во Австралија.

"Посетата на овие врвни македонски активисти за човекови права во Грција и Бугарија е од исклучителна важност за Македонија и македонскиот народ воопшто, бидејќи се наоѓаме во едно мошне тешко историско време кога треба да се докажуваме пред светот дали постоиме или не', рече Парисис за македонската радио програма "Трипл Зет".

Димитри Јоану, најмладиот активист, и' порача на Македонската заедница да не се дозволи доброволно асимилирање на младите Македонци во Австралија.

"Во Грција издржавме секакви тортури и не се асимилиравме, а во Австралија не смее да Македонците да си дозволат "луксуз” и да ги заборават јазикот, културата, обичаите, религијата односно македонскиот идентитет", рече Јоану за македонската радио програма "Трипл Зет", која ја води Ицо Најдоски.

Во организација на Австралиско-Македонскиот Комитет за човекови права вчера во Австралија допатувале претставниците на македонската политичка партија во Грција "Виножито" и ОМО "Илинден" - ПИРИН од Пиринска Македонија, односно Бугарија. Во посета на Македонската заедница од Австралија се Атанас Парисис, Димитри Јоану и Стојко Стојков.

Делегацијата ќе оствари бројни средби со македонски организации, а во ќе има и отворен состанок каде што ќе се разговара за состојбата на македонскиот народ.

Извор: "Нетпрес"