Macedonian Human Rights Movement International
Соопштение за медиумите
Либералната партија на Канада продолжува на бесрамен начин да им се додворува на грчките гласачи

Stephen Harper Македонско меѓународно движење за човекови права - Соопштение за медиумите

Либералите го имаат обвинуваат премиерот Стефан Харпер за навредување на Грците и бараат јавно извинување, а истовремено го игнорираат безобѕирниот расизам во нивната партија.

Во интервју за дневниот весник "Глоб енд Мејл" од 21 септември 2007 година, пратеникот од редовите на Либералите Џим Каригианис Македонците ги нарече Скопјани. Тој термин Грците го користат за да го негираат етничкиот идентитет на Македонците, откривајќи ги притоа грчките расистички кампањи, во минатото и од поново време, за етничко чистење и за асимилација на своето големо македонско малцинство.

Македонците безуспешно бараа извинување од Либералите. Напротив, Либералите се концентрираа на теми кои што се важни на грчката заедница во Канада, како на пример осуда за Козервативната партија поради признавањето на Македонија под своето уставно име.

"Либералната партија покажа недоследност во репрезентирањето на традиционалните канадски вредности и потврдија дека се подготвени на се' само за да се вратат на власт", изјави претседателот на ММДЧП Бил Николов.

###

Македонското меѓународно движење за човекови права (ММДЧП) активно работи на прашањата за човековите права на Македонците и другите обесправени народи од 1986 година. Нејзината главна цел е да се борат за сите основни човекови и национални права, вклучувајќи го правото за слобода на говор и здружување, и да ги подржат демократските начела за сите етнички Македонци и други обесправени народи. За повеќе информации, ве молиме контактирајте го ММДЧП на телефон 1-416-850-7125, или на е-маил: info@mhrmi.org.