Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
 
 

Генералното Собрание на Обединетите Нации - Макфакс

Дебата за името на Македонија и во ОН

26 септември, 2007

Read this page in English

Отпечати ја страницата

Грција реагираше поради употреба на уставното име на Република Македонија на заседанието на Генералното собрание на ОН со кое претседава македонскиот претставник Срѓан Керим.

Претседавачот Керим му даде збор на шефот на државата Бранко Црвенковски, претставувајќи го како претседател на Република Македонија што предизвика остра реакција на грчкиот претставник во Обединетите нации (ОН), пренесуваат западните агенции.

“Барам, господине Претседателе, соодветното име – Поранешна Југословенска Република Македонија – да се употребува за сите потреби во рамки на Обединетите нации“, реагираше грчкиот амбасадор Џон Мурикис пред Генералното собрание.

Претседавачот Керим, пак, посочи дека “е свесен за овие факти“ но оти треба “да го почитува дигнитетот на секоја членка на ООН“.

“Истовремено, како претседател на Генералното собрание, треба да покажам целосна почит кој дигнитетот на секоја држава-членка на ООН, вклучувајќи ја и мојата“, рече Керим.

Претседателот Црвенковски го заврши своето обраќање посочувајќи дека „името на мојата земја отсекогаш било Република Македонија и засекогаш ќе остане“.

Грчкото Министерство за надворешни работи вчера преку соопштение реагираше дека Керим делувал “според инструкции на својата Влада“, со што “непоправливо му наштетил на својот мандат и кредибилитетот на претседавач со Генералното собрание“.

Кликни на сликата за видео запис!

     
Join Us Videos Follow Us

ACT NOW and SHARE

Macedonian newspaper
in Albania

Proudly supported by MHRMI

MHRMI needs your support

Can you spare a dollar a day for Macedonian human rights?
The Macedonian human rights movement in all parts of Macedonia is stronger and showing more potential than ever, but we need your help to continue our progress. Get involved. Volunteer. Donate. Join the MHRMI Dollar a Day fund and make a difference.

You can make a difference for Macedonians struggling to achieve their human rights. Please do it today. Thank you for your support.

Search the Web
Search the MHRMI Archives
 
© 1997-2018 Macedonian Human Rights Movement International - All Rights Reserved.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting